Širom sveta, pacovi i miševi mogu preneti oko 35 bolesti. U Srbiji nisu prisutne sve, tek nekoliko.
Ove zaraze koje prenose pacovi i miševi, se mogu preneti na ljude DIREKTNO:
- Dodirom glodara
- Kontaktom sa izmetom, urinom, pljuvačkom ili ugrizom glodara
- Udisanjem prašine ili tragova koje je glodar ostavio.
ili INDIREKTNO:
- Putem krpelja, grinja, raznih domaćih životinja ili buva koje su se bile u kontaktu sa glodarima.
- Kontaminiranjem hrane i prostora po kojem se krećemo ili u kojem živimo.
NAJČEŠĆE BOLESTI I VIRUSI KOJE PACOVI I MIŠEVI MOGU DA PRENESU SU:
VEILOVA BOLEST (LEPTOSPIROZA)
Leptospirozu najčešče dobijaju profesionalni radnici koji obavljaju sledeće poslove: zemljoradnici, ribolovci, veterinari, ratari, stočari, rudari, radnici u klanicama, radnici na vlažnim terenima, ali se dosta obolelih osoba zarazilo pomoću rekreativnih aktivnosti vezanih za vodu u kojoj su glodarili boravili ili prošli.
Bolest se kod ljudi javlja uglavnom u kasno leto i u ranu jesen, kada je razmnožavanje i kretanje glodara na najvećem nivou. Smrtnost je vrlo niska.
U periodu od 2000-2006. godine u Srbiji je od leptospiroza obolelo 211 a umrlo 14 osoba. Većina obolelih i umrlih pripada radno sposobnom stanovništvu muškog pola uzrasta od 20 do 60 godina.
HANTAVIRUS - HEMORAGIJSKA GROZNICA
Simptomi kao kod gripa.
U bivšoj Jugoslaviji bilo je sedam epidemija hemoragijske groznice. To su bile epidemije od po 100 do 200 obolelih, a smrtnost je bila do 16 odsto.
Nije čest slučaj pojave hanta virusa u Srbiji, ali se slabe epidemije pojave s vremena na vreme.
SALMONELA
Većini poznata bakterija od koje ljudi najčešće oboljevaju u slučaju nedovoljno dobro pripremljene hrane (nedovoljno kuvanog mesa, jaja, voća i povrća itd) kontaminirane bakterijama.
Salmonela je u Srbiji pojedinačno najčešće crevno zarazno oboljenje, sa ukupno 624 slučaja registrovana u 2020. godini.
Jedan od prenosnika salmonele su glodari, kako neposredno, preko direktnog prenosa na hranu, tako i posredno preko ostalih domaćih životinja koje se koriste u ljudskoj ishrani.
Infekcija se može preneti i preko ruku zaražene osobe koje rade na pripremi hrane, kontaminiranim priborom ili preko radne površine.
Salmonela nije opasna po život, međutim kod ljudi sa slabim imunitetom, dece, trudnica i starih ljudi, može doći do situacija koje su opasne po život.
Salmoneloze su oboljenja ljudi i životinja izazvana bakterijama iz roda Salmonela, podvrsta. Poznato je više stotina podrvrsta.