MALA PRIČA O KOMARCIMA I KANALIMA

Komarci mogu biti neverovatno uporni i naporni za sve nas. Želimo da podelimo sa vama iskustva i savete našeg kolege Milenka, koji bez obzira na svoje znanje i iskustvo, i dalje muku muči sa komarcima

Zima, malo Vojvođansko mesto. Ritam života? Nema ga. Ako zastaneš, na trenutak, možeš osetiti melanholiju i blagu depresiju. Blagodatna, bogata ravnica nudi toliko toga. Svašta uspeva na ovom prostranstvu.

Volim da vidim njive u ataru, ispresecane kanalima, poljskim putevima i drvoredima. Lepo je, čak i zimi.

Sve je tu sa nekom namerom, ni kanali ni drvoredi nisu tu slučajno.

Drvoredi uredno umiruju severac, koji brije oranice i nedozvoljavaju snegu da napravi smetove.

Da nema tih kanala, jendeka, vodojaža ili kakogod ih zvali, ta plodna zemlja ne bi mogla da popije svu tu vodu, atar bi plivao. Ne bi bio atar već močvara. Upravo zato su tu, da kanališu vodu i usmeravaju je tamo gde je potrebna.

U svakoj ulici u selu je kanal, neki od njih samo sakupljaju atmosfersku vodu i puni su samo kada pada kiša dok u drugima gotovo uvek ima vode. Sve smo to dobro smislili, ali…

 

Zagađeni kanali mogu naneti velike štete

Zastajem na mostiću na ulazu u mesto, gledam u vodu, miris je malo neprijatan, ustvari nepodnošljiv, neverovatno, vazduh je oštar, temperatura u minusu, led se hvata uz obale kanala, a miris  užas. Mogu samo da zamislim kako ovo smrdi leti. Proći ću malo uz kanal, radoznao sam. Zarđalo metalno bure, plastična kanta, guma od traktora (velika), ram od bicikla, ostaci od neke uginule životinje, crna kesa sa smećem (nepoznat sadržaj). Nije lepo, čak ni zimi.

Na samo nekoliko stotina metara od glavnog puta nalazim i izvor smrada, klanica lokalnog mesara, zadnjim delom izlazi na kanal, i sve što ne može da se iskoristi od mesa, krvi i iznutrica, deterdžent i masnoća, sa pranjem odlaze u kanal. Idem dalje, to je sigurno to ali ima možda još nešto. Vidim mostić , preći ću preko pa ću ulicom do auta, i baš kod mostića iz zadnjeg dvorišta susedne kuće stajnjak sa ostacima hrane iz domaćinstva, je gotovo zagradio kanal, još je topao, puši se.

Ulični kanal, ima malo vode, zaleđen je, šetam, primećujem da se u jednom delu nešto isparava, nema leda, kroz cev nešto ističe, rekao bih ili je preliv iz septičke jame ili odvod iz kuhinje, veš mašine ili nečeg sličnog.

Ružna slika lepog mesta.

Uradite ono što je do Vas.

Organski opterećena voda je idealna za razvoj komaraca iz roda Culex, to su oni komarci koji Vam zuje oko glava i ne daju Vam da spavate noćima.

Kanali moraju da budu protočni, čisti da se voda ne zadržava. Septičke jame moraju biti zatvorne a na odušak stavljena mrežica. Oluke na kućama treba prekontrolisati i ako treba čistiti bar jedanput godišnje.

Očistite svoje dvorište, bacite stare kante, istrošene gume, zarđale konzerve, staru burad, ...

                                                                                              Milenko Radosavljević

Sign In