SMRDIBUBE U KUĆI: KAKO IH SE REŠITI?

Dolaskom jeseni možda ste primetili i male zelene neželjene goste u svojim domovima. Tako je, pričamo o smrdibubama! Ma koliko god ovi insekti bili bezopasni po ljude, nemilosrdni su prema našem cveću, a šire i miris koji je izuzetno neprijatan.

Verovatno vam se čini da koliko god hvatali smrdibube i izbacivali ih, one nađu način da se vrate. Međutim, moguće je izboriti se sa njima! Znamo da zvuči neverovatno, ali ako vas zanima kako ih pobedite, nastavite da čitate.

Šta su smrdibube?

Smrdibube pripadaju stenicama, i do danas je identifikovano nekoliko hiljada različitih vrsta. Ono po čemu se raspoznaju (pored karakterističnog mirisa – čitaj: smrada koji ispuštaju kad se nagaze ili ubiju) je njihov izgled.

Ovi insekti mogu da budu dugački do 1.7 cm, najčešće su zelene boje, svetlo ili tamno braon boje, a telo im je u obliku štita. Često na krilima i abdomenu imaju različite šare, i takav izgled ih štiti od drugih insekata i predatora u prirodi jer im sugeriše da su otrovne. Mada miris koji ispuštaju jeste neprijatan, potpuno je bezopasan.

strah od smrdibuba
Smrdibuba

Smrdibube vole topla i umereno suva područja, šume, travu i biljno rastinje jer se biljnim sokovima i insektima koji takođe nastanjuju biljke. Takođe, ova okolina im odgovora jer polažu i jaja na biljkama. Jedna ženka položi preko 200 jaja tokom životnog ciklusa.  

Ako vam se čini kao da je nemoguće uništiti ih se, jednim delom ste i u pravu! Nemaju prirodne neprijatelje i pritom su izuzetno snalažljive u traženju skloništa. Zimi se uvlače u pukotine, a mogu da prežive i do godinu ipo dana bez hrane.

Nakon prolaska hladnijih meseci i zime, izlaze iz skloništa, i vama može delovati kao da je nastala invazija ovih insekata u vašem domu. Pa, hajde da vidimo koliku štetu mogu da vam nanesu.

Koliko su štetne smrdibube?

Dobra vest je da su potpuno bezopasne! Smrdibuba vas neće ujesti, a ako to uradi, jedino se može pojaviti blaga iritacija koja brzo prolazi. Takođe, neće dirati ni vaše kuce i mace.

Međutim, možete primetiti oštećenja na vašim biljkama. S obzirom na to da su im biljni sokovi izvor hrane, a koriste ih i za polaganje jaja, primetićete rupe u listovima.

Ono što smrdibube izazivaju kod ljudi je samo nelagodnost, posebno nakon izlaska iz hibernacije. S dolaskom lepog vremena i napuštanjem skloništa, smribube pokazuju blagu dezorijentisanost.

Njihov let je zbog toga tada nasumičan, i deluje kao da se zabijaju u naš nameštaj, zidove i prozore. Zvuk koji prave prilikom letenja i sletanja je posebno iritatan, i skroz je razumljivo zašto želite da ih izbacite iz svoje kuće.

3 načina da se rešite smrdibuba

Utopite ih

Ukoliko se smrdibube osete ugroženo, njihova prva reakcija je da padnu. To njihovo ponašanje možete iskoristiti da ih utopite.

Uzmite jednu širu teglu, napunite je toplom vodom. Dodajte da sapun ili detergent da napravite penicu. Potom stavite teglu ispod smrdibube i verovatno će sama upasti u vodu a potom se i utopiti. Možete je i gurnuti u teglu.

Takođe, isti rastvor vode i sapuna možete iskoristiti da isprskate prozore – deluje dehidrirajuće na smrdibube i vremenom će ih se rešiti.  

Usisajte ih

Možda još lakše od pokušavanja da ih namamite u zamku, jeste da ih usisate. 

Potrudite se da pažljivo usisate i oko okna prozora, vrata, oko klime, i kutije od roletne, jer su ovo mesta gde se potencijalno krije još smrdibuba ili su možda negde u tim pukotinama položile jaja.

Nakon usisavanja, odmah bacite kesu od usisivača kako se smrad ne bi proširio.

Koristite insekticide – Neopirox EC 20 Forte

Najefikasnije rešenje protiv smrdibuba su definitivno insekticidi, a naša preporuka je Neopirox EC 20 Forte. Ovaj preparat je pravi superheroj kada je u pitanju borba sa smrdibubama, ali i sa drugim insektima.

 

Kreirali smo moćnu formulaciju na bazi permetrina i piperonil butoksida, koji deluju zajedno protiv smrdibuba, bubašvaba, mrava i krpelja, omogućavaju vam da ih se rešite jednom za svagda, i uživate u svom domu. 

sredstvo protiv insekata
Vrhunski preparat protiv smrdibuba

Neopirox EC 20 Forte je izuzetno jednostavan za upotrebu. Pre primene, samo pomešajte odgovarajuću količinu koncentrata i vode, i potom naprskajte površine na kojima ste primetili smrdibube, kao i oko vrata i prozora.

Preuzmite kontrolu nad svojim prostorom i poručite Neopirox EC 20 Forte:

EKOSAN

Kako da sprečite ponovnu najezdu smrdibuba?

Nakon što ste se uspešno rešili smrdibuba, trebalo bi da preduzmete nekoliko koraka da sprečite da se ponovo pojave.

Zapamtite: kada primetite samo nekoliko smrdibuba u kući, to znači ih se još toliko (i više!) krije i čeka pravi trenutak za izlazak.

Evo šta je potrebno da uradite da sprečite narednu najezdu:

Zatvorite pukotine u zidovima

S obzirom na to da su pukotine njihovo sklonište, smrdibube su majstori u pronalaženju istih. Tako da nakon što ih se rešite, krenite da pregledate vašu kuću i zatvarate im sve potencijalne ulaze.

komarnik
Komarnici mogu biti od koristi

Postavite komarnike

Jedan od način da im onemogućite ulazak u vaš prostor jeste ugradnjom komarnika. Moći ćete da provetravate dom, bez brige o tome koji će insekt uleteti i krenuti da vam narušava mir.

Eliminišite im hranu

Smrdibube privlači i vaši ostaci hrane. Nakon kupovine namirnica, sve odložite u frižider, spakovano u odgovarajuće posude. Kante sa smećem redovno praznite kako ih ne bi privlačili mirisi iz kante.

Proverite vaše biljke

Biljke su i prirodno stanište i hrana smrdibubama i mesto gde polažu jaja. Vršite redovnu kontrolu da li su neki cvetovi izgrickani ili da li su smrdibube položile svoja jaja. 

Sign In