KAKO NAJPRAVILNIJE IZVADITI KRPELJA SA KOŽE I ŠTA UČINITI NAKON TOGA?

Prvo i osnovno, ukoliko primetite da se krpelj zakačio za vas ili vašeg ljubimca, nemojte da paničite! Ipak, najveći broj krpelja nema infekciju.

Postoje različite zablude koje su nastale u narodu kako ukloniti krpelja. Ova verovanja i mišljenja su često pogrešna. Veoma je bitno pravilno ga izvaditi kako ne bi ostala glava i cevčice u koži.

Prema statistici, u Srbiji se nalazi od 30 do 40 odsto zaraženih krpelja. Krpelja treba izvaditi što pre, u prvih 36 časova od uboda, kako bi se smanjila verovatnoća prenošenja infekcije.

Bilo da je krpelj „napao“ čoveka ili životinju najčešće će tražiti manje izložena mesta - ispod ruku i pazuha, iza uva, u predelu prepona i nabora kože i sl.

Ujed krpelja
Ujed krpelja ponekad može biti vrlo opasan

Postupak odstranjivanja krpelja

Kada uočite krpelja na svom telu, najbolje je da se prvo obratite lekaru ili veterinaru.

Ukoliko ste se odlučili sami da ga sami izvadite, uradite to na sledeći nacin:

  • Uzmite sterilnu pincetu (najbolja je ona sa špicastim vrhom). Uhvatite krpelja što bliže glavi, skroz uz kožu. Krpelj se mora izvaditi pod pravim uglom, tako da ne ostane glava i cevčice kojima se uhvatio. Bitno je polako i lagano ga izvlačiti iz kože, bez naglih i brzih pokreta.
  • Nemojte okretati ili uvrtati pincetu!
  • Nemojte ga udarati, gnječiti ili pokušavati da ga ubijete!
  • Nemojte ga pritiskati i hvatati za telo!  Ukoliko ga pritisnete može da prenese sve bakterije što su u njemu u vašu krv.
  • Ne pokušavajte noktima da ga uklonite!
  • Nemojte pokušavati da ga uklonite raznim kremama, alkoholom, benzinom, limunom, sircetom i dr. Da, krpelj moze da ugine ili pobegne ali se uplaši i stresira. To izaziva povraćanje crevnog sadržaja krpelja direktno u vašu krv i preneće se bakterije ili zaraza.
Vađenje krpelja pincetom
Važno je čime i na koji način vadite krpelja!

Kada ga izvadite, pogledajte da li je glava ostala. Trebalo bi da ostane živ a to ćete primetiti ako i dalje pomera noge. Najbolje bi bilo da krpelja sačuvate i odnesete stručnom licu koje će sa sigurnošću utvrditi da li je krpelj zaražen.

Šta da radim ako glava krpelja ipak ostane u koži?

Opet, nemojte paničiti. Ukoliko se desi da glava ipak ostane, najbolje je da se obratite stručnom doktoru da je on odstrani. Ukoliko niste u mogućnosti, takodje sterilnom pincetom pokušajte da odstranite ostatak.

Nakon toga, proverite kod doktora da li je ujed bio inficiran, jer posledice infekcije mogu da traju godinama.

Preporuka je da se krpelj ne baci, vec sačuva u posudici ili maramici.

  1. Ukoliko krpelj ima infekciju, virus ili bakteriju, stručnjaci će analizom samog krpelja najlakse otkriti o kojoj bakteriji je reč.
  2. Naučnici će imati više informacija o mogućim zarazama krpelja na toj lokaciji, jer mogu da budu prenosioci raznih infekcija.

Nakon što ste ga izvadili, pređite alkoholom deo kože gde je bio ujed i obavezno dobro operite ruke.

Da li ujed krpelja boli?

Ujedi krpelja su bezbolni i veoma teško možete da osetite da li vas je krpelj ujeo, ali možete osetiti posledice.

Kako izgleda ujed krpelja i koliko traje crvenilo?

Crvenilo na ili oko mesta uboda krpelja se najčešće prstenasto širi i podseća na metu. Česta je pojava ali i nema garancije da će se crvenilo sigurno pojaviti. 

Crvenilo nakon ujeda krpelja
Crvenilo u obliku mete je česta pojava nakon ujeda krpelja

Koliko dugo se krpelj može zadržati na vašoj koži?

Od 3 do 10 dana, nakon što je isisao dovoljno krvi.

Istrživanja kažu da je u slučaju lajmske bolesti, nizak nivo rizika prenosa ispod 36 sati. Dakle, uglavnom, lajmska bolest se može dobiti tek nakon dužeg boravka krpelja u koži.

Koja je terapija nakon ujeda krpelja?

Testovi krvi mogu ali i ne moraju da pokažu da li je krpelj imao bakterije, jer se neki simptomi iskazuju tek posle nekoliko nedelja.
Zbog toga, obavezno se javite specijalizovanom doktoru  kako bi vas testirao specijalizovanim testovima.

Ako se ispostavi da krpelj nije zaražen, a na koži je bio manje od 36 sati, nastavlja se sa praćenjem stanja pacijenta, ali se ne daje terapija. Lekar će sledećih 30 ili 40 dana pratiti mesto na koži gde je bio krpelj. Takođe je potrebno uraditi isto ako se osete bilo kakve tegobe, poput bola u mišićima, malaksalosti, temperature ili sl. Ukoliko je krpelj bio zaražen, terapija po pravilu traje između 14 i 28 dana. Odluku o izboru antibiotika i dužini lečenja treba prepustiti lekaru.

Ako ste propustili pročitajte i...

 

Sign In