KAKO SE REŠITI BILJNIH VAŠi?

Zaštite vašu ružu, petuniju, ili orhideju...one će to znati da cene

Biljne vasi na ruzi
Biljne vaši na ružama

Kako se rešiti biljnih vaši?

Često se dešava da kućne biljke ne izgledaju sasvim zdravo. U većini slučajeva, to može biti rezultat loše brige o njima – previše ili premalo zalivanja, neodgovarajuća količina svetla, loše zemljište i vremenski uslovi.

Međutim, ukoliko ste sigurni da svoju biljku negujete na odgovarujući način, a ona i dalje izgleda slabo, razlog za to su najverovatnije biljne vaši, ili kako lisne vaši, kako ih drugačije nazivamo.

Zašto se biljne vaši pojajvljuju?

Ovi insekti najčešće ulaze u vaše domove preko nove biljke koju ste uneli u svoje prostorije, ili biljke koja je boravila napolju tokom letnjih meseci. Uglavnom ih ne možete odmah videti, zato što ih u rasadnicima iz kojih biljke dolaze, tretiraju himijskim pesticidima.

Međutim, često na listovima ili u zemlji ostaju larve insekata koje se, u zavisnosti od vrste, razviju u periodu od nekoliko nedelja.

Veliki problem predstavlja i brzina njihovog razmnožavanja. Naime, jedan ili dva insekta neće naneti nikakvu štetu vašoj biljci, i verovatno ih nećete ni primetiti. Zato je najbolji metod kontrole biljnih vaši njihova prevencija.  

Treba imati u vidu, da kada već vidite insekte na biljkama, jedini način da uspešno očistite svoju biljku je uz pomoć insekticida.

AKCIJA! BESPLATNA DOSTAVA NA ANANASU

Fitoneopirox sprej 150ml - 204,00 dinara

Fitoneopirox sprej 500ml - 306,00 dinara

 

Fitoneopirox prah 100g - 151,00 dinara

Prevencija pojave biljnih vaši

  • Obezbedite svojim biljkama optimalne uslove za rast i razvoj. Proučite o kojoj vrsti biljke se radi i obezbedite sve što joj je potrebno. Oslabljene biljke su mnogo podložnje pojavi insekata od zdravih biljaka.
  • Prilikom kupovine nove biljke dobro proučite njen izgled, stanje zemljišta i saksije. Ukoliko uočite biljne vaši ili njihove larve izolujete biljku od ostalih biljaka u stanu dok je tretirate odgovarajučim preparatom ili pesticidom za suzbijanje vaši.
  • Prilikom izolacije biljke dobro proučite izgled njenih listova. Naročitu pažnju posvetite izgledu donje strane lista pošto se tu najčešće sakupljaju larve. Ukoliko je potrebno, koristite i lupu.
  • Kada presađujete biljku, nemojte koristiti zemljište koje je došlo spolja već zemlju koja se prodaje u prodavnicama. 
  • Operite listove svoje biljke barem jednom nedeljno.
  • Rezano cveće može na sebi imate larve biljnih vaši. Zato je preporučljivo da ga držite podalje od saksija sa cvećem.
  • Trebalo bi preventivno isprskati biljke sa Fitoneopirox sprejem, barem jednom u 3 meseca, čak i ukoliko niste uočili insekte na njoj. 

Šta uraditi ako se pojave biljne vaši?

Ukoliko ste ustanovili da, i pored svih mera predostrožnosti, vaša biljka ima biljne vaši, treba da preduzmete sve hemijske i nehemijske mere da da bi ih se rešili.

  1. Prvi korak je zasigurno izolacija biljke za koju sumnjate da je zaražena biljnim vašima. Držite je podalje od ostalih biljaka sve dok ne budete u potpunosti sigurni da ste rešili problem. Taj proces može trajati nekoliko nedelja.
  2. Ukoliko mislite da su samo neki listovi zahvaćeni, uklonite ih.
  3. Ako primetite biljne vaši na celoj biljci, uklonite je iz zemljišta i pregledajte koren, Ako je počeo da truli, odsecite bolesne delove.
  4. Pređite parčetom vate natopljenom alkoholom listove biljke, Na taj način ćete ukloniti larve sa listova. Nakon toga, operite biljku mlakom vodom.
Preparat protiv biljnih vaši
Isprobani i bezbedni načini da se rešite biljnih vaši

Upotreba INSEKTICIDA protiv biljnih vaši

Onda kada nehemijske metode ne daju rezultate, trebalo bi da pribegnete upotrebi insekticida.

Pre odabira ovih sredstava, važno je da pravilno identifikujete štetočine koje su napale vašu biljku. Uopšteno govoreći, jedna vrsta insekticida neće delovati na sve vrste insekata.

Naš preparat  Fitoneopirox deluje na biljne vaši i to i na odrasle jedinke i na larve. Možete ga koristiti kako na kućnim biljkama tako i na baštenskim.

Pre korišćenja, dobro pregledajte svoju biljku. Uklonite ručno biljne vaši sa nje. Ukoliko ih ima mnogo, pređite preko listova parčem vate natoplenim alkoholom i nakon jednog dana, operite biljku pod blagim mlazom vode. Nakon toga, možete da započnete da je tretirate Fitoneopirox sprejem ili praškom.

Fitoneopirox, naročito dobro deluje na biljne vaši iz porodice Aphididae. To su maleni insekti, mekog tela, najčešće zelene boje, ali mogu biti i crni, braon i rozi. Neki od ovih insekata imaju krila, a neki ne. Hrane se mladim izdancima biljke i njihovim korenom. Više o njima možete pročitati na našem sajtu u tekstu Biljne vaši - Aphididae

Ovaj proizvod možete poručiti preko našeg sajta pozivom na broj telefona, ili posetom našeg maloprodajnog objekta.

Preporučljivo je da svaku novu biljku, pre nego što je stavite u blizinu već postojećih biljaka, isprskate ovim preparatom i ostavite je u karantinu nekoliko dana.

Takođe, bitno je napomenuti da će, naročito u slučajevima velike najezde biljnih vaši, biti potrebna višestruka primena ovog preparata da bi se problem držao pod kontrolom.

Ako ste propustili pročitajte i...

Sign In