UPOZNAJ MUVU, DA BI JE SE REŠIO!

Kako se otarasiti muva u stanu, ili na farmi? Šta je najefikasnije za borbu protiv muva?

Muve prourokuju veliki broj problema
Možemo li se rešiti muva?

Već smo navikli da nam sa počecima toplog vremena pristižu i muve. Ovi čupavi i ne baš simpatični insekti, osim što imaju sposobnost da nam dosađuju dok gledamo neki film, ili da naše kućne ljubimce satima zadirkuju i nerviraju, znajući da ih nikad neće uhvatiti, muve su takođe i prenosioci velikog broja zaraznih bolesti opasnih po zdravlje ljudi i životinja.

ŽIVOTNI CIKLUS MUVE

Da bismo na pravi način shvatili ozbiljnost i namere jedne muve, treba da znamo da za vreme trajanja njihovog prosečnog žiivotnog veka (i do mesec dana) u stanju su da polože i do preko 1000 jajašaca i u tu svrhu biraju vlažnija mesta. Već nakon 24 sata nastaju larve muva, čiji razvoj traje oko 15 dana, nakon čega traže suva i hladna mesta gde se pretvaraju u lutke. Nakon toga se pojavljajuje odrasla muva. Ovaj celokupan ciklus je poznat po imenu kompletna metamorfoza. 

KAKO SE REŠITI KUĆNIH MUVA i ŠTA DA URADIM DA SPREČIM POJAVU MUVA?

Pre nego što pribegnemo tradicionalnim metodama borbe protiv ovih letećih insekata, kao što su udaranje muholovkom po glavi muve, ili postavljanje zaštitnih mrežica na prozore, trebalo bi preduzeti sledeće mere:

  • Prvo pravilo koje treba poštovati je svakako da prostorije u kojima boravimo održavamo besprekorno čistim.
  • Đubre u kući treba držati zatvoreno i redovno ga odstranjivati iz prostorija u kojima se živi.
  • Čišćenje stolova i radnih površina u kuhinji je od izuzetne važnosti, jer miris truleži i ustajale hrane privlači muve.
  • Krajnje je vreme da uklonimo sve biljke koje su počele da venu.
  • Miris začinskog bilja tera muve, tako da može biti od koristi da zasadite nanu, bosiljak, lavandu ili lovor. A i vaš ručak će imati koristi od toga. 
  • Takođe, sredstva koja "rade posao" su i tzv insektroni sa UV lampama koji svojom svetlošću privlače i eleminišu muve. 
Ukoliko vas ove metode iznevere, ili nemate ni vremena, ni živaca da čekate rezultate, mi vam predlažemo da probate sredstvo za suzbijanje muva Agita 10 WG. Ovaj proizvod je razvijen sa idejom da uništi muve, ne samo brzo, već i potpuno bezbedno po vas i vaše kućne ljubimce.  

KAKO SE REŠITI MUVA NA FARMI?

Muve na farmama mogu da naprave ogromne probleme. Pored hiljade različitih bakterija koje prenose, izazivaju i stres kod životinja, pa na taj način se kod preživara može smanjiti mlečnost i preko 30%, ili dobijeni svinjski proizvodi mogu biti slabijeg kvaliteta, a na kraju, rezultat svega toga su veliki ekonomski gubici. 

Kućna muva i kako je se rešiti
Kućna muva

LARVE MUVA KAO SUŠTINSKI PROBLEM

Podatak da oko 80% životne sredine na poljoprivredniim gazdinstvima čine jaja, larve i lutke muva, navodi nas na zaključak gde treba da tražimo rešenje ovog problema. 

Ženke polažu jaja na mestima gde ima organskih otpada, na stanjacima, prostirkama i sl. Jedan od saveta je redovno sklanjaje organskog otpada, kao i okretanje stanjaka jednom sedmično, ali i njegovo odlaganje na posebno određena mesta koja su udaljena od štale. Svakako, najefikasniji način je upotreba sredstava za uništavanje larvi, takozvanih larvicida.

Takvo sredstvo je Neporex 2SG, koje omogućava da se izbegne preobražaj u odrasle muve i na taj način se smanjuje upotreba ostalih sredstava protiv odraslih muva tokom sezone. 

Sve dok se prolećne temperature ne podignu, pravi je trenutak za ovu akciju, a posle toga, kako se brojnost muva povećava, savetujemo i upotrebu i drugih biocidnih sredstava. Svakako jedan od kvalitetnijih je i  Agita 10WG. Vrlo lako se nanosi četkom i na taj način se postiže duže dejstvo preparata. Ako se pitate da li AGITA može negativno da utiče na vaše domaće životinje, nemojte! Pratite uputstvo i rešićete se jedne velike brige na potpuno bezbedan način!

Slobodno nam pišite ovde, ili preko naše Facebook strane ukoliko želite da saznate više o ovom, ili nekom drugom našem proizvodu, ali i ako imate neku sugestiju kako bismo mogli da unapredimo našu uslugu.

Sign In